Choď na obsah Choď na menu
 


História kapely

 

Začiatok účinkovania kapely je pomerne presne známy: bolo to v roku 1966 v reštaurácii "U Bučku" pri "pochovávaní basy".
           
Zakladajúcimi členmi boli: nebohý Pavol Takáč, František Golais, Jozef Košš, Pavol Boka, Vladimír Paňák a Vladimír Štefánik. Takto skupina účinkovala, menila sa a dopĺňala približne 3 roky. Z pôvodnej zostavy zostali len Jozef Košš - trúbka a Vladimír Štefánik - gitara. Pribudol Štefan Matejčík na basgitare, ktorý sa vrátil z vojny a takisto Jozef Synák - saxofón, Peter Talafa - bicie a Ján Andrisík – akordeón (neskôr klávesové nástroje).
 
Petra Talafu po čase vystriedal za bicími František Lopušan, ktorého po krátkej nemoci nahradil dnes už nebohý Jozef Matejčík. V zložení s Jozefom Matejčíkom hudobná skupina Melodic Maurus účinkovala súvisle viac ako 7 rokov. Ku koncu hudobnej kariéry ešte nahradil Vladimíra Štefánika na gitare nebohý Ján Kvočka z Krasňan. Kapela mala dlhé roky svoju skúšobňu za riekou v pivnici u Matejčíkovcov.
 
Za najväčší úspech, okrem víťazstva v okresnej súťaži – Beat show Kotešová v roku 1969, kde odohrali povinnú pesničku Kazačok + 3 ďalšie, skupina považovala najmä obľúbenosť medzi svojimi priaznivcami v našej krásnej doline. Boli to stovky zábav, plesov, svadieb a nezabudnuteľných "varínskych čajov". Nebolo obce a sály, kde by skupina nemala svojich skalných priaznivcov a dobrých kamarátov.
 
Samozrejme nesmieme  zabudnúť ani na legendárny automobil Chevrolet, ktorý skupina využívala na presun po svojich štáciách. Jednalo sa o staručký Chevrolet sedan Master 85 z roku 1939, ktorý pôvodne patril americkému veľvyslancovi v Prahe. Ten ho predal neznámemu človeku do Žiliny a od neho ho skupina Melodic Maurus nakoniec kúpila za 10 600 Kčs! V kuloároch sa hovorí, že malo tajné meno LOMASYKOŠTAN (tvorené prvými slabikami členov kapely). Skupina s ním zažila mnohé neopakovateľné a úsmevné príhody.
 
Posledné vystúpenia skupina spoločne odohrala v roku 1980, kedy sa odmlčala na dlhých 31 rokov. Svoj come-back zažila 24. septembra tohto roku na stretnutí „O5 zapojení“, kde hrala v zostave: Ján Štefánik - gitara, Štefan Matejčík - basgitara, Jozef Synák - saxofón, Jozef Košš - trúbka, František Lopušan - bicie a Igor Cvacho - klávesy. V jednej pesničke sa za bicími predstavil takisto staro-nový člen Peter Talafa, keď bubnoval v skladbe "Na návrší (Rosemary)" a doprevádzal tak Františka Lopušana pri speve.
 
Veríme, že toto bolo len prvé vystúpenie po mnohých rokoch a skupina Melodic Maurus sa nám predstaví aj na ďalších koncertoch a my sa budeme môcť započúvať do nestarnúcich melódií v ich podaní.